Een vijver aanleggen: de tuinfontein

Het geluid van stromend water in uw tuin. - Soms heeft een tuin een extra element nodig om het buiten nog aangenamer te maken. Een tuinfontein brengt, in tegenstelling tot andere beelden of extra tuinmeubelen, twee belangrijke elementen tegelijk in uw tuin, namelijk beeld en geluid. Het aangename geluid van stromend water brengt een rustgevende sfeer in uw tuin.

Rust en privacy - Het geluid van een fontein geeft ook meer privacy aan je tuin omdat het geluid van de fontein de geluiden van mensen in de onmiddellijke omgeving of in een nabijgelegen tuin blokkeert. Dit is ook een van de redenen waarom fonteinen populair zijn in winkelcentra en op stadspleinen. Mensen komen samen aan de rand van de fontein omdat ze op die manier zeker zijn dat hun gesprek door niemand anders opgevangen wordt. Natuurlijk bent u niet van plan om een replica van de Trevifontein in uw achtertuin te plaatsen, maar zelfs een kleine fontein zal veel schoonheid en gratie toevoegen aan uw buitenruimte. Een fontein doet meer dan alleen de ogen en de oren behagen, ze zal ook vogels aantrekken die op hun beurt de stemming zullen verbeteren.

Materialen - Uw eerste gedachte bij het willen aanleggen van een vijver met fontein zal zijn dat zo'n fontein een ton weegt en die moeilijk kan verplaatst worden. Maar het is een feit dat er momenteel heel goede tuinfonteinen gemaakt worden met glasvezel, waardoor ze niet alleen lichter maar ook duurzamer en gemakkelijk in onderhoud zijn dan de stenen fonteinen. Tuinfonteinen zijn vrij eenvoudig te installeren. Er is een pomp nodig die meestal bij de fontein geleverd wordt of die u op dezelfde plaats kan kopen. U moet zorgen voor voldoende ruimte en een veilige, waterdichte, elektriciteitsaansluiting om de motor van de pomp te laten werken. Steek de leiding in een buisje op ongeveer zestig cm onder de grond en zorg, indien mogelijk, voor een schakelaar op uw terras of gebruik een tijdschakelaar. Het is dus slechts een kwestie van een aantal uren om de sfeer in uw tuin te veranderen door een rustgevend waterelement en een gastvrije plek voor tuinvogels te voorzien. Bij koud weer mogen we niet vergeten om de fontein uit te schakelen en eventueel de pomp te verwijderen om schade te voorkomen. De winter is een ideaal moment om de pomp te reinigen met een harde borstel en azijn.

Een traditionele of een Japanse tuinfontein - Meer traditionele fonteinen zien eruit als iets wat je in een Engelse cottage tuin of bij een Italiaanse villa kan terugvinden, en toch worden ze vaak gebruikt in kleinere achtertuinen. Er zijn zelfs modellen die geschikt zijn voor patio, muur of terras. De tuinfontein is een aloude traditie in Japan, en het plaatsen van een Japanse fontein zal uw tuin een compleet andere uitstraling geven dan een traditionele fontein. In Japan dateert het gebruik van fonteinen uit de oude heiligdommen waar de gelovigen zich eerst moesten wassen voor ze het domein betraden. U kunt Japanse fonteinen kopen in graniet of bamboe. Sommige bamboefonteinen maken een zacht kloppend geluid. Dit is goed als je een tuin hebt waar je konijnen of ongedierte moet weg houden om je planten te beschermen. Naast deze twee soorten kunt u ook kiezen voor een moderne fontein, die beter past bij een nieuwere woning. Moderne fontein zijn meestal uit graniet, blauwsteen of marmer vervaardigd.


Delen