Het belang van grondige asbestsanering & de werkwijze

Het grondig saneren van asbest in woningen, daken of bedrijfsruimtes is erg belangrijk. Dit geldt zeker als de asbest in contact staat met de buitenlucht. Wordt de asbest niet of onvolledig genoeg verwijderd, dan kunnen er gevaren ontstaan voor de gezondheid. Niet voor niets is het gebruik van asbest in bouwmaterialen en gebruiksartikelen - zoals als dakplaten, potjes en vloerbedekking -, al sinds 1994 verboden door de overheid. Tot die tijd werkten veel bouwvakkers, doe-het-zelvers en agrariërs vaak onbeschermd met asbestmateriaal, met alle gezondheidsgevolgen van dien. Tegenwoordig weten we gelukkig wel beter en wordt er bij risico's gekozen voor een professionele asbestsanering. Hoe werkt asbestverwijdering precies?

De eerste stappen: contact met gemeente & inventarisatie door een specialist

Als er vermoed wordt dat er in een dakconstructie of bouwmateriaal asbest aanwezig is, dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met de gemeente. De gemeente kan je vaak haarfijn vertellen, op basis van historische kadastrale gegevens, of er asbest in het dak van je woning of bedrijf zit. Ook kan de ambtenaar van het Omgevingsloket, de plek waar je je dient te melden, vaak snel beoordelen of de asbest door jezelf verwijderd mag worden of niet. Wat het advies ook is, je bent hoe dan ook verplicht om na het contact met de gemeente een asbestverwijderingsbedrijf te bellen voor een zogenaamd asbestinventarisatierapport. Hiervoor komen er een of meer professionals bij je lang om te beoordelen of, hoeveel en waar er asbest te vinden is. Op basis van de gevonden asbest wordt een rapport opgesteld, dat je nodig hebt om de asbest zelf te verwijderen of de asbest te laten verwijderen door een erkend verwijderingsbedrijf voor asbest. Asbestsanering door een erkend bedrijf is verplicht bij oppervlaktes met asbest(resten) die groter zijn dan 35 m2, asbest dat in contact met de buiten- of binnenlucht staat en bij enkele andere risicovolle situaties. Dien het asbestsaneringsrapport in bij je gemeente, om zo een vergunning te kunnen verkrijgen om de asbest te mogen weghalen.

De verwijdering van de asbest

Als je goedkeuring van de gemeente hebt gekregen, kun je bij een of enkele asbestverwijderingsinstanties een offerte opvragen om de asbest te laten weghalen. Het is verstandig om niet één, maar minstens drie prijsopgaves te regelen. De offertes lopen soms namelijk honderden euro's uit elkaar. Met het bedrijf dat je de opdracht gunt, maak je vervolgens een afspraak om de asbest te laten weghalen. Houd er rekening mee dat er parkeerplaatsen bij je huis vrij zijn, zodat de experts goed hun werk kunnen doen. Na het verwijderen van de asbest wordt het afval netjes opgeruimd en weggebracht door de opdrachtnemer en ben je van de asbest af.  


Delen